U Petrinji nakon potresa


Mjerenje protoka i tlaka na području grada Petrinje i okolice nakon razornog potresa i uništene infrastrukture.

31. prosinca 2020., dva dana nakon razornog potresa s magnitudom koja je iznosila 6.2 prema Richteru i koja je prouzročila ljudska stradavanja i velike štete na području gradova Glina, Petrinja i Sisak, tvrtka EDC d.o.o. dolazi na oštećeno područje i mjeri protok i tlak na mreži vodoopskrbe.

EDC d.o.o. stavlja sve svoje stručnjake i resurse na raspolaganje poduzeću Privreda d.o.o. kako bi smo im pomogli u ovim teškim trenucima. Volonterski smo se uključili pomoći razorenim područjima u onom u čemu smo najbolji.

Na poziv EDC d.o.o. u projekt su se uključile tvrtke Dippold & Gerold-Hidroprojekt 91 d.o.o. iz Zagreba, Tesam istraživanje d.o.o. iz Zagreba i profesor doc. dr. sc. Dražen Vouk sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Cilj mjerenja je pronalazak oštećenja i gubitaka većih količina vode nastalih nakon razornog potresa.

 

Priprema postavljanja mjerača protoka vode u oknoSlika 1: Priprema postavljanja mjerača protoka vode u okno

 

Mjerenje protoka vode ispod mosta PetrinčicaSlika 2: Mjerenje protoka vode ispod mosta Petrinčica

 

Slika 3 i 4: Postavljenje mjerača protoka vode u okno

 

U koordinaciji sa djelatnicima privrede, zaključeno je da je potres uzrokovao poveći broj manjih kvarova na vodoopskrbnoj mreži.

Brzo smo krenuli u definiranje mjernih zona (eng. DMA) te smo postavili mjerače protoka ne bi li ustvrdili noćne protoke, odnosno gubitke.

Nakon definiranja gubitaka po zonama, drugi tim je odradio dodatno istraživanje po zonama geofonom.

Na kraju, napravljen je pregledan GIS, sa ucrtanim lokacijama mjerenja, zona, vodova, rezultata mjerenja te lokacija kvarova sa opisom i slikom.

GIS se može pogledati na adresi https://gis.edc.hr/vodovodpetrinja

 

Primjer grafa mjerenja protoka od 5.1.2021. do 7.1.2021. na lokaciji Prije MošćeniceGraf 1: Primjer grafa mjerenja protoka od 5.1.2021. do 7.1.2021. na lokaciji Prije Mošćenice

 

Primjer GIS preglednika lokacije Prije MošćeniceSlika 5: Primjer GIS preglednika lokacije Prije Mošćenice

Arrow